<< Terug naar blog

Waarom huil ik terwijl er hier een prachtige baby in mijn armen ligt?

Geplaatst op 2 maart 2019, in Kraamweek

Pas bevallen van een prachtige baby? Als kersverse moeder ben je dan beslist aan het genieten met volle teugen van deze wel bijzondere periode. Een periode van groot geluk. Je bent trots, blij, opgelucht en gelukkig met je baby.

Tot die dag… waarbij alles opeens anders begint aan te voelen. Je wordt onverklaarbaar en plots overvallen door een mild verdriet. De tranen zitten hoog. Je voelt je moe, emotioneel, uitgeput, eenzaam en prikkelbaar. Daarnaast is al dat bezoek niet zo leuk meer. Je begint je af te vragen hoe het straks allemaal moet eens die veilige omgeving van materniteit wegvalt. Of wat als de vroedvrouw er niet meer is om je bij te staan (Vliegen et al., 2014; Meulink, 2015).

Van alle jonge moeders ervaren 50 tot 80 procent deze gevoelens in de eerste week na de bevalling. Dit is wat we in de volksmond “de babyblues” of “kraamtraantjes” wordt genoemd. Deze milde stemmingsstoornis duurt minimaal enkele uren tot maximaal enkele weken (Pearlstein e.a.,2015).
Babyblues kan zich onderscheiden van een postpartum depressie doordat deze gevoelens vanzelf terug overgaan. Daarnaast ook doordat je bij een babyblues niet het gevoel hebt de controle over jezelf kwijt te zijn en durft erop te vertrouwen dat je je binnenkort terug beter zal voelen (Meulink, 2015).

Dit is ook zo, na korte tijd verdwijnen de klachten vanzelf weer. Je hebt tijdens deze periode geen speciale behandeling nodig maar vooral steun, professionele en correcte uitleg, begrip en rust (Beck, 2006; Prins, 2014).

Babyblues ontstaat eigenlijk niet zomaar. Het ontstaat door het wegvallen van de placentaire hormonen. Er is namelijk direct na de bevalling een terugval van de hormonen oestrogeen en progesteron. Ook is er tijdens je arbeid veel endorfines aangemaakt die onder stress worden vrijgegeven. Deze zorgen voor het euforisch gevoel net na de bevalling maar dalen ook stilaan gedurende de volgende 3 dagen na de bevalling (Bogaerts et al., 2009).
Daarnaast is er ook de lichamelijke pijn van de bevalling, borstvoedingsproblemen zoals bijvoorbeeld gestuwde borst of door het krijgen van een onaardige opmerking.
Sommigen mama’s denken dat ze geen goede moeder zijn omdat ze niet meteen moederliefde voelen, maar geloof me je heb soms tijd nodig om te wennen aan je baby en een emotionele band ermee op te bouwen. Ook een verstoorde nachtrust zorgt ervoor dat je prikkelbaarder bent.
Babyblues kan ook veroorzaakt worden door het feit dat je als mama 9 maanden lang je baby in je buik gedragen hebt en heeft voelen bewegen en stampen. Je leefde 9 maanden lang in innig contact ermee en plots is je baby uit je buik en ervaar je een gevoel van leegte, verlies.

Zorg voor jezelf – vertrouw op jezelf !
Als je als pasbevallen mama overvallen wordt met deze gevoelens weet dat je vooral begrip nodig hebt en geruststelling vanuit je dichte omgeving. Zorg voor voldoende rust en eventueel hulp in je huishouden. Hulp door familie, buren of bij gespecialiseerde diensten zoals kraamzorg.
Durf er ook over te praten met je partner, familie, vriendinnen of ja zelfs jouw vroedvrouw.
Daarnaast kan ik je als vroedvrouw nog de raad meegeven om je bezoek te durven beperken. Durf te zeggen dat het even niet past. Slaap of te rust ook wanneer je baby slaapt. Je huis hoeft er echt niet piekfijn bij te liggen, morgen is een nieuwe dag. Rust is iets wat zo belangrijk is, niet enkel om je fysiek fit te voelen maar ook om emotioneel sterker te zijn.

Jij bent de moeder en de expert in het zorgen voor je kind. Vertrouw op je oergevoel en weet dat je het goed doet. Echt waar….. het helpt om positief te denken. Dit nieuwe geluk is zeker weggelegd voor jou ! Hou van jezelf en van je kind. Neem je baby veel vast en knuffel veel, en daar ben ik weer maar laat die oxytocine vrij 🙂

​ Don’t worry – Be happy

Over de auteur


Geschreven door: Evelyne Heyerick

Wie is Evelyne Heyerick? De weg om zelf kinderen te krijgen was niet gemakkelijk voor Evelyne en haar man. Het gevoel om voor de eerste keer zwanger te zijn was dan ook on-be-schrijfelijk voor haar! Zoveel jaartjes later telt Evelyne's gezin 4 schatten van kinderen. Het is dan ook door de weg om kinderen te krijgen, het zwanger zijn, de bevalling van haar eigen kinderen en de kraamperiode dat haar interesse naar vroedkunde is gegroeid. Vanuit dit gevoel is ze gestart met de opleiding tot vroedvrouw, daarnaast heeft ze heel wat ervaringen kunnen opdoen in verschillende ziekenhuizen en bij andere zelfstandige vroedvrouwen. Uiteindelijk heeft dit alles haar gebracht waar ze wilde staan. Namelijk, een eigen praktijk uitbouwen als zelfstandige vroedvrouw.